Home » Een boekhouder kiezen

Een boekhouder kiezen

Heeft u net een onderneming opgestart en wenst u uw administratie en boekhouding te delegeren naar een professionele boekhouder? Hieronder vindt u alvast een paar tips die u helpen tijdens uw zoektocht naar een bekwame boekhouder.

Een bron van vertrouwen en professionaliteit

Wees je bewust van het belang van de kennis van een boekhouder. Deze persoon dient namelijk goed te kunnen anticiperen op uw situatie. Dit zal uw meer dan te goede komen, aangezien het risico op enige valkuilen en verrassingen aanzienlijk verkleint. Een goede boekhouder dient ook te kunnen luisteren naar uw problemen en vragen, zodat u achteraf niet achterblijft met net nog meer stress en twijfels. Het is van uiterst belang dat u steeds een afspraak kan maken met de persoon in kwestie, zodat u niet te lang hoeft te piekeren.

Zeker in het begin, wanneer u net bent gestart met uw zelfstandige activiteiten, dient een boekhouder zelf initiatief te nemen wat betreft de administratie. U dient namelijk op de hoogte gebracht te worden van allerlei elementen, waarvan u het bestaan nog niet kende. Denk maar aan afschrijvingen en boekingen! De oprichting van een vennootschap is ook niet altijd even simpel, dus bij de start kan je boekhouder meteen een hele functie hebben.

Papierwerk

Controle van de achtergrond

Het is van uiterst belang dat uw boekhouder een zekere feeling heeft met de branche van uw zelfstandige activiteit. Zo is een boekhouder voor particulieren vaak minder thuis in de wereld der ondernemingen en bedrijven. Pluis eerst voor uzelf uit welke kennis u zoekt in een boekhouder, vooraleer u blindelings op zoek gaat!

Prijs versus kwaliteit

Neem niet de eerste de beste boekhouder onder je vleugels. Het is van belang dat u verschillende boekhouders consulteert en steeds een nieuwe offerte opvraagt. Zo krijgt u inzicht in de precieze diensten van de boekhouder in kwestie. Maar houdt wel steeds in het achterhoofd dat de duurste niet perse de beste is, maar dat de goedkoopste ook zeker de slechtste niet is.

Doe de rondvraag

Kent u andere ondernemers in uw buurt? Vraag dan ook bij hen eens na aan wie zij precies hun administratie en boekhouding hebben toevertrouwd. Zoals eerder gezegd vormt mond tot mond reclame vaak de beste campagne. Zijn er velen tevreden over de boekhouder die u op het oog heeft? Dan kan u opteren voor deze boekhouder. Zijn de mondelinge recensies van negatieve aard? Ga dan verder met uw zoektocht; het langere wachten op die ene goede boekhouder zal uw tijd meer dan waard zijn!

Meer informatie over boekhouders en het kiezen van de juiste boekhouder kan je alvast ook hier vinden.