Een naam kiezen (en de domeinnaam registreren!)
Bij het oprichten van een nieuwe onderneming, is het van belang dat u een goede naam aanduidt voor dit bedrijf. Velen durven dit wel eens te vergeten, maar u dient uzelf bewust te zijn van het feit dat deze je producten en diensten vertegenwoordigt. Bovendien komt deze naam overal op te staan: op uw website, op uw visitekaartjes en op alle communicatie tussen u en toekomstige klanten.

De zeven grondbeginselen
Een bedrijfsnaam moet aan een aantal criteria voldoen, vooraleer u deze trots en wel luidop kan verkondigen. Hieronder vindt u een aantal van deze criteria opgesomd. Uw bedrijfsnaam moet:
- Kort en pakkend zijn
- Origineel zijn
- Makkelijk te onthouden zijn
- Makkelijk uit te spreken zijn
- Uw werk beschrijven
- Een lange levensverwachting hebben
- Geschikt zijn als domeinnaam
Een korte naam straalt klasse en vertrouwen uit. Een lange naam wordt al snel omslachtig, zowel bij het uitspreken als bij het schrijven en bovendien komt maar weinig professioneel over.
U dient ervoor zorgen dat uw ondernemingsnaam zich onderscheidt van de rest. Memorabele namen worden langer onthouden en standaardnamen worden snel vergeten door uw klanten.
Een makkelijk te onthouden naam boezemt meer vertrouwen in bij uw mogelijke klanten. Bovendien is het commercieel gezien ook een bijzonder goede zet: uw concurrentie en klanten zullen u snel onthouden.
Niemand heeft baat bij een bedrijfsnaam die moeilijk uit te spreken is. Doe zelf de test en laat hem door uw vrienden en familie uitspreken. Verspreekt iemand zich ook maar een beetje? Neem dan voor alle zekerheid een andere bedrijfsnaam om in de toekomst misvattingen en problemen te voorkomen.
Dat wilt zeggen dat het karakter en de persoonlijkheid van uw bedrijf dient weerspiegeld te worden in de naam die u kiest. Als u bijvoorbeeld een thuisverpleger bent, dan kan u het beste opteren voor een naam de sleutelwoorden van uw onderneming uitstraalt: gezondheid, vertrouwen en inlevingsvermogen.
Uiteraard wenst u dat uw onderneming op zijn minst een paar jaar zal meedraaien met de groten op de markt. Daarom moet u gaan voor een tijdloze benaming. Ga niet voor namen die vasthangen aan een bepaalde periode of tijdsgeest!
De mogelijkheid zal u geboden worden om deze benaming als domeinnaam te registreren. Als de gekozen (domein)naam niet meer beschikbaar is, wordt het al snel wat moeilijker om u goed te profileren op het wereldwijde web. Probeer daarom ook zeker verschillende uitgangen uit: .nl, .com, .eu, .biz. Zo kan u misschien toch nog de gekozen naam behouden en bespaart u zich heel wat moeite betreffende een zoektocht naar een nieuwe bedrijfsnaam!
Een domeinnaam registreren
Nu u een bedrijfsnaam heeft gecreëerd, wenst u waarschijnlijk ook een website om uw diensten en producten aan te prijzen. Hiervoor heeft u echter een domeinnaam nodig, waarbij u in de eerste plaats dient na te gaan of de gekozen domeinnaam nog wel beschikbaar is.
Hieronder vind je meer informatie betreffende de verschillende instanties, waarbij je terecht kan (bron: NSZ, Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen)
Welke instantie bevoegd is, zal afhangen van je keuze van domeinnaam. De .be domeinnamen worden beheerd door DNS. Informatie over de beschikbaarheid van een domeinnaam in België en over de registratievoorwaarden kan je op volgende link terugvinden: dns.be. Vermits de domeinnaam in dit geval enkel beschermd wordt in België, is het mogelijk dat een andere vennootschap, bijvoorbeeld in Nederland, dezelfde domeinnaam heeft maar dan met .nl als extensie. De generieke domeinnamen, deze met .com, .org, .net als extensie, worden beheerd door de Icann. De beschikbaarheid en registratievoorwaarden ervan kan je raadplegen op volgende link: internic. Indien je daarentegen opteert voor een .eu domeinnaam, kan je terecht bij EURid op volgende link: eurid.
Waar registreren?
Je kan zowat overal domeinnamen registreren tegenwoordig. Een gemiddelde prijs is zo'n €15 per jaar, per domeinnaam - maar bij sommige bedrijven kan het voor veel minder. Ikzelf registreer m'n domeinnamen bij Inbound, die hoewel ze geen DNS agent zijn een zeer correcte service bieden aan €10/jaar.